Glasvezel of kabel?

Er wordt de laatste tijd veel over glasvezel gesproken. Volgens de aanbieders hét alternatief voor kabel. Maar is dat wel zo?De Consumentenbond vergeleek de kabel met glasvezel. Conclusie: Met kabel bent u even goed voorbereid op de toekomst als met glasvezel. Emerce onderstreepte onlangs deze conclusie: “Kabel blijft glasvezel technisch de baas.”

De consumentenbond kwam tot de volgende conclusies:

> Volgens de Consumentenbond heeft u bij gemiddeld tot zwaar gebruik ruim voldoende aan een internetverbinding van 20 t/m 50 Mbit/s. Hiermee kunt u naast surfen en e-mailen bijvoorbeeld ook live web-tv kijken of razendsnel grote (film)bestanden downloaden. Op meerdere apparaten tegelijk. In de categorie 50 tot 120 Mbit/s zijn glasvezel en kabel in de praktijk even snel
> HD via glasvezel is niet beter dan HD via de kabel.
> Met kabel bent u even goed voorbereid op de toekomst.

Het grootste verschil tussen glasvezel en kabel is dat kabelaanbieders zowel het netwerk beheren als de diensten erover aanbieden. Ook is er op de kabel in een regio maar één aanbieder actief. Het glasvezelnetwerk daarentegen is een open netwerk. Iedere glasvezelaanbieder kan zijn diensten via dat netwerk aanbieden. Je hebt dus de keuze uit meerdere aanbieders.

Ook in de kosten vallen de verschillen tussen glasvezel en kabel mee. De prijzen van een alles-in-pakket met bellen, internet van 50 Mbps en televisie liggen tussen de 50 en 60 euro. Wel kun je bij een kabelaar goedkoper uit zijn als je een pakket neemt met een lagere internetsnelheid.